Každý začátek je těžký, nástup do nové práce nevyjímaje. Dobře zvládnutý onboarding zaměstnance je pro recruitera něco jako úspěšná plavba přes rozbouřené moře plné nebezpečí. 🐙🛶

Co můžete udělat, abyste zaměstnance udrželi na palubě a při onboardingu chytli příznivý vítr?

Určitě to znáte, najít kvalitního pracovníka, dostatečně kvalifikovaného a ještě k tomu charakterního, si na dnešním přehřátém trhu žádá pečlivě prohrabat hned několik příslovečných kupek sena. A když už na takový poklad narazíte, měli byste si ho hýčkat. Jinak může vaše několikaměsíční pátrací úsilí přijít vniveč.

A že se to často stává, jak vyplývá třeba i z průzkumu amerického Work Institute. Zaměstnavatelům se až v 78 % případů nepodařilo předejít odchodu zaměstnanců, i když šanci měli. Jednoduše řečeno, onboarding se nezdařil.

Firemní kultura, nebo spíš kvalifikace? 💥

Upřímně řečeno, jak kdy. Úspěšný onboarding je o dovedně namíchaném koktejlu hard skills a culture fit. 🍸

My lidé jsme sociální tvorové (navzdory výjimkám, které jen potvrzují pravidlo) a do práce s fajn kolegy se zkrátka těšíme víc. A logicky pak nemáme tendenci takové zaměstnání opouštět. Šikovný recruiter tedy umožní novému pracovníkovi co možná nejdříve nasát atmosféru v podniku. Povzbuzuje ho, aby se ptal, provede ho po kancelářích, aby se mohl seznámit s novými kolegy a poznat firemní kulturu. 👩‍💼 Nováček si tak ověří, jestli mu kolektiv sedne, a stávající zaměstnanci mají naopak šanci udělat si obrázek o člověku, s nímž budou pracovat.👏

K čemu by ale byla spokojenost a vyladěné vztahy, kdyby pracovník sice fungoval jako „super kámoš“, ale nezvládal by svěřenou práci? Mix hard skills a culture fit se tedy hodně odvíjí od typu společnosti a od firemní kultury. Pravda je, že je-li vůle na obou stranách a k tomu vhodné podmínky, zaměstnanec se naučí ledacos a doplní si tak potřebné znalosti a dovednosti. Zato jeho osobnost ani sebelepší recruiter nezmění.

První dny rozhodnou

U zaměstnanců, kteří měli pozitivní zkušenost s onboardingem, se podle americké Society for Human Resource Management o 69 % zvýšila pravděpodobnost, že zůstanou u zaměstnavatele pracovat déle než 3 roky.

Je to tak, kvalitní onboarding výrazně zvyšuje produktivitu firmy.


Jak dnes udržet nového zaměstnance
na palubě? Onboardio!

Webová aplikace Onboardio řeší hiring, preboarding a onboarding v jednom, je tu právě od toho, abyste při plavbě po rozbouřeném onboardingovém moři ⛵️ drželi správný směr a zbytečně neplýtvali energií ani financemi.

První seznámení:

Chcete-li umožnit novému zaměstnanci nahlédnout pod firemní pokličku ještě před nástupem, pozvěte ho na návštěvu formou virtuální prohlídky. Rádi ji pro vás připravíme.


💥 Nudné formality:

Pošlete zaměstnanci před nástupem pozvánku do Onboardia. Po přihlášení zde vyplní vstupní dotazník, údaje se automaticky propíší do pracovní smlouvy a všech vašich formulářů.

🌱 Před nástupem:

Odbourejte komunikační vakuum před nástupem. Přivítejte nového zaměstnance prostřednictvím preboarding stránek, komunikujte o firmě a její kultuře a předejte checklist s úkoly, které se mají splnit.

🙌 Po nástupu:

Během prvních 14 dní po nástupu zaměstnanci představte tým a aktuální projekty. Na onboarding stránce v aplikaci Onboardio mu naplánujte přednášky, navrhněte výzvy typu „pozvat náhodného kolegu na oběd”, které urychlí jeho adaptaci a blíže mu popište, jak firma funguje.

💁‍ Dialog:

Zůstaňte se zaměstnancem v úzkém kontaktu po celou zkušební dobu a získávejte prostřednictvím Onboardia zpětnou vazbu.

Až s ním budete mluvit za rok, nebo za deset let, je dost možné, že s vámi rád zavzpomíná na svoje začátky ve firmě. Jaký lepší důkaz o dobře provedeném onboardingu a spokojené posádce si můžete přát? 🤞

Vplujte do světa, kde můžete trávit více času s lidmi namísto zbytečnými složitostmi!

Začít na 30 dní ZDARMA